2010-08-09 15:52:34• hírek • mti

Tovább javult a román ipar

A román ipar júniusban 1,9 százalékkal növelte termelését az előző hónaphoz képest, és munkanapokkal kiigazítva 4,7 százalékkal teljesített többet, mint egy évvel azelőtt.

Májusban 0,3 százalékos volt a havi és 4,1 százalékos a tizenkét havi növekedés, az első félévben pedig átlagosan 4,4 százalékos volt a többlet a tavalyi első félévhez viszonyítva. Az első félévben elért növekedés a villamos- és a hőenergia, valamint a gáz termelésének és szolgáltatásának (11 százalék) emelkedése, a feldolgozóipar (4,6 százalék) és a bányaipar (9,9 százalék) növekedésének volt köszönhető.

A román statisztikai hivatal hétfőn azt is közölte, hogy Románia exportja júniusban 3,3 milliárd euró volt, változatlan áron 10,3 százalékkal haladta meg az előző havit. Közben a behozatal 5,7 százalékkal nőtt májushoz képest, 4,2 milliárd euróra.

Az első félévben a 17,16 milliárd eurós export  25,8 százalékkal volt több a tavalyi első félévinél, a behozatal 19,3 százalékkal 21,8 milliárd euróra nőtt. A kereskedelmi hiány alig változott a tavalyi első félévihez képest. Románia kereskedelmi hiánya tavaly 9,74 milliárd euróra csökkent a 2008-as 23,51 milliárdról, mert a válság, a lakossági kereslet elapadása miatt az import gyorsabban csökkent, mint a kivitel.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb, júliusi előrejelzése szerint Románia gazdasága idén még 0,5 százalékkal visszaeshet, de jövőre már 3,6 százalékkal gyarapodhat. Tavaly 7,1 százalékkal csökkent a román hazai össztermék (GDP), miután 2008-ban 7,3 százalékkal nőtt. Az IMF előrejelzése szerint a hazai kereslet idén még 1,5 százalékkal csökken Romániában, és ennek hatását a kivitel növekedése tompítja a GDP-ben.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: